En volontärdag för de äldre tillsammans med teamet

01 juni 2023

En volontärdag för de äldre tillsammans med teamet

En vacker dag i sköna maj tog platschef Marie Linderoth med sig sina medarbetare och kunden på vårt uppdrag i Stora Sköndal för att på sin volontärdag hjälpa till på kundens äldreboende Solgården. Här berättar hon med egna ord om den givande dagen.

Stora Sköndal är en stiftelse, en idéburen och icke vinstutdelande organisation med verksamhet inom stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning. De jobbar för att människor ska få växa och utvecklas utifrån sina unika förutsättningar. Hos vår kund så levererar vi tekniska tjänster. Vi tar hand om hela inre skötseln av deras fastighet från felanmälan, reparationer, underhåll, myndighetsbesiktningar, brandskyddet, underhållsplanering, ombyggnationer och driftsoptimering, samt tjänster inom grönyteskötsel där vi klipper gräs, häckar, planterar och vattnar m.m.

Solgården är ett vård- och omsorgsboende för de som är över 65 år och som behöver extra stöd, vård och omsorg och har ett biståndsbeslut från sin kommun. Deras boende beskrev sin vardag så här ”Vi går och väntar hela dagarna. Man vaknar och väntar på frukost och att någon ska komma och ta hand om oss. Vi behöver hjälp med att göra oss rena, klä på oss mm. Sen väntar vi på lunch. Och sen väntar vi på middag och att någon ska hjälpa oss byta om och lägga oss”.

För att öka trivseln av deras boende så försöker Solgården ordna olika aktiviteter. De firar födelsedagar och  höjdpunkter (Lucia, jul, midsommar, kräftskivor, mm), de har dans och andra typer av aktiviteter och utflykter. Solgården behöver dock hjälp då de inte har tillräckligt med personal som kan ta hand om alla boende under dessa aktiviteter. Till exempel så innebär utflykter att man hjälper rullstolsbundna personer att ta sig till picknickbord nere vid vattnet. För att de boende ska kunna göra olika aktiviteter och utflykter så är Solgården beroende av volontärer. 

På vårt uppdrag Stora Sköndal tycker vi om att hjälpa hyresgäster och verksamheter genom att lösa alla deras problem med fastigheterna som att ha rätt temperatur i rummen, åtgärda kranar och toaletter som läcker, fixa dörrar och fönster som går sönder, mm. Men i år så ville vi också bidra till att hjälpa äldre personer att trivas med sin vardag. I och med att Sodexo ger oss möjligheten att arbeta som volontärer på betald arbetstid så bestämde vi oss att utföra denna hos vår kund och tillsammans med vår kund.

När vi kom på plats så väntade redan några äldre personer på oss. De såg fram emot utflykten. Men de hade också ett stort behov av att prata. De berättade om sina liv, beskrev hur det är att bo på Solgården och detta eviga väntande. De beskrev vad som hade lett de till att flyttat till ett äldreboende (stroke, inga nära familjemedlemmar som kunde ta hand om dem, demens, mm).

Vi berättade om Sodexo och varför vi var där. När alla deltagare var på plats så fick vi var sin person att ta hand om. Vi fick en snabb utbildning på hur man puffar en rullstol och viktiga saker att tänka på, t.ex. bromsarna. Och så gick vi iväg på en liten guppig promenad. När vi kom till Solbryggan så satte vi oss på picknickbänkarna. Det var svårt att flytta på boendena så de fick sitta kvar i sina rullstolar. Vi serverade dem kaffe och fikabröd och fortsatte prata med dem. Efter fikastunden gick vi tillbaka till Solgården.

Denna lilla insats skapade så stort engagemang hos mina medarbetare. De blev så glada att få Stop Hunger T-shirtarna. Och så var det så roligt att gå till Solgården tillsammans. Vi kände oss så nära varandra som grupp och var så stolta att vara Sodexoiter. På vägen tillbaka till kontoret så hade vi så mycket att prata om. Hur varje boende var, vad som hade hänt, vad som hade sagts. Vi var faktiskt alla lite omskakade när vi lämnade våra äldre på deras rum. Vissa hade fortfarande så mycket de ville berätta. Vi kände också ensamheten de lever i, ensamma i deras rum… Så att kunnna göra en insats om än så liten i det stora sammanhanget är vi väldigt glada över möjligheten.

Tusen tack till Sodexo för att vi får jobba som volontärer och får möjligheten att påverka andra människors vardag och öka deras livskvalitet vilket vi gör varje dag genom vårt jobb och en gång per år genom volontärdagen!

Vill du också använda din volontärdag?

Läs mer här >

Tillbaka till toppen