Cecilia tog chansen att göra skillnad genom Sodexos volontärdag

02 november 2023

Cecilia tog chansen att göra skillnad genom Sodexos volontärdag

När Cecilia Billqvist fick veta att hon som Sodexo-anställd har rätt att vara volontär en dag om året med full lön tvekade hon inte en sekund. Hon tycker att fler ska ta chansen och stötta de som hamnar i missbruk och hemlöshet. Hon vet att steget dit är kortare än vad många tror. 

Cecilia Billqvist arbetar som receptionist hos vår kund McNeil/Kenvue i Helsingborg. Hon är inte den som blundar när hon passerar människor som hon ser lever i utsatthet. För några år sedan arbetade hon på häktet i Malmö och på vägen hem passerade hon Stadsmissionen och en kö av människor i behov av mat och andra förnödenheter.

”På fredagar hade vi bullar på häktet och det som blev över delade jag ut till de som stod i kön”, minns Cecilia. 

Hemlösas hus
I slutet av september använde hon sin rätt att vara volontär och begav sig ”Hemlösas hus” i Helsingborg. Verksamheten är ideell och beroende av donationer. Många av besökarna är hemlösa och kommer förbi för att umgås och få en bit mat som personalen lagar på donerade råvaror. Även drogpåverkade är välkomna men det är strängt förbjudet att hantera droger i huset eller i dess närhet. Varje dag serveras frukost, fika och lunch. De stänger klockan 16:00, därefter finns en värmestuga. 

”De som arbetar där blir glada även om folk bara gör ett studiebesök men jag klarar inte att stå i bakgrunden så jag fyllde på drycker, fikabröd, frukt och annat som ska stå framme”.

Cecilia har sett psykisk ohälsa på nära håll och vet hur viktigt det är med människor runt omkring som stöttar. Vem som helst kan hamna i hemlöshet och hon tycker att man ska akta sig för att vara för snabb att döma de som hamnar där. 

”Vägen till hemlöshet är kortare än vad många tror. Framför allt i tider med ökade priser och psykisk ohälsa. De som besöker ”Hemlösas hus” är mellan 20 och 70 år. Många är ungdomar som antingen är före detta missbrukare eller som är kvar i missbruket”.

Volontärdag - tips från chefen
Cecilia framhåller platschefen Johan Rosenström som en bra och drivande person. De hade pratat om hur man kan göra skillnad utifrån sin anställning. Det var han som berättade att det fanns möjlighet att vara volontär med full lön en dag om året. 

”Jag har barn som är sex och nio år och det är svårt att få tid till eget volontärarbete. Därför ville jag inte missa den här chansen. Fler borde verkligen utnyttja den här möjligheten. Om dagar som inte utnyttjas kunde skänkas hade jag gärna tagit några av dem”.
 

 

Tillbaka till toppen