Denis gör skillnad både på och utanför jobbet

10 maj 2022

Denis gör skillnad både på och utanför jobbet

Denis Mukosha kom till Sverige som flykting från Uganda 2012. Som utbildad socionom engagerad i samhällsfrågor för utsatta människor i Uganda, väl i Sverige dröjde det inte länge innan han började jobba för frivilligorganisationerna Röda Korset, Erikshjälpen och Kids for Uganda. Idag är Denis uppskattad receptionist på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 

Första anhalt för Denis i Sverige blev Märsta och via Gävle flyttade han sedan till Gusum i Valdemarsvik efter att uppehållstillståndet blev klart 2013. 2013 började han med SFI som han klarade under 2014. Han påbörjade svenska som andra språk och blev klar med det 2015. Under tiden började Denis inom ett antal frivilligorganisationer. 

Vägen till jobbet som receptionist
Att Denis blev receptionist på Vrinnevisjukhuset i Norrköping började med att en av medlemmarna i hans stödfamilj, Arne, var inlagd på sjukhuset. Arne tog tillfället i akt när en lokalvårdare var på hans rum och frågade om det möjligen behövdes mer personal, eftersom han visste att Denis sökte nya utmaningar. Det ena ledde till det andra, ansökan skickades in och Denis fick komma på intervju hos Sodexos arbetsledare Dorin Andrei.

Efter genomförda obligatoriska utbildningar inom lokalvård hos Sodexo fick Denis till en början timanställning som lokalvårdare med daglig städning som sin uppgift, men han genomförde även akuta städinsatser. Det blev ungefär nio månader inom städ innan en ny möjlighet och utmaning dök upp. Sodexo sökte ny personal till den centrala receptionen på sjukhuset. Denis tilldelades tjänsten med start i augusti 2019 och började med sina uppgifter att ta emot besökare, registrera och en del fakturering. 

Denis trivs med att ha personlig kontakt så receptionen är en bra arbetsplats för honom.

”Till receptionen kommer många olika slags människor, unga som gamla, personer som har svårt med språket. Jag är omhändertagande och väldigt flexibel, därför trivs jag med detta jobb. Jag brinner för att hjälpa andra människor och har alltid gjort det, Jag får så mycket tillbaka när jag märker att jag har hjälpt dom. Ibland så kommer patienter tillbaka och säger tack så mycket för din goda service och hjälp.”

Utveckling och fördelar med att jobba på Sodexo
Genom Sodexo har Denis fått hjälp med att växa och utvecklas både på jobbet och privat.

”Jag har utvecklat svenska i både tal och skrift. Jag har lärt mig att jobba i grupp då vi är fyra som jobbar ihop. Privat så blev det mycket bra när jag fick en fast tjänst eftersom min familj var kvar i Uganda och bara kunde få komma till Sverige om jag hade fast jobb. Att kunna få hem dom blev jag lycklig av.”

När vi frågar Denis efter ett enda råd till den som vill jobba inom omsorg svarar han så här:

”Att om du vill ha ett jobb där du kan göra skillnad så ska du jobba på Sodexo, för man mår bra av att vara så nära vården och vara en del av den dagliga driften på ett sjukhus.”
 

Denis med kollegorna

Jenny Nyman (tv) och Maria Eriksson

Om du vill ha ett jobb där du kan göra skillnad så ska du jobba på Sodexo.

Tillbaka till toppen