"Sodexo gav mig chansen att komma framåt"

22 november 2022

"Sodexo gav mig chansen att komma framåt"

William Adimi kom till Sverige från Syrien i samband med den stora flyktingvågen 2015. Han var bara 15 år och hade inga föräldrar med sig. En tuff start för ung människa med drömmar om att bli ingenjör. 

Eftersom William var tonåring fick han plats på en gymnasieskola i Göteborg. Till en början var det svårt med språket men så småningom lossnade det. Han har inte gått på någon språkutbildning utan lärt sig genom att prata med kollegor och vänner. 

2017 fick han kontakt med Sodexo via en vän som städade på Stena Line-båtarna i Göteborg. 

”Jag behövde ett jobb och tyckte det min kompis berättade lät bra. Jag kontaktade Magnus Orest som är regionchef och fick ett helgjobb under studietiden”, säger William Adimi.

Ville testa något nytt
Så småningom fick William lära sig specialstäd och när det strax innan pandemin dök upp ett vikariat som tågstädare sökte han det.

”Vi hade mindre att göra på båtarna och jag ville testa något nytt.”

Vikariatet blev hans och tågstädning visade sig passa perfekt för en nattuggla som honom. 

”Jag gillar att jobba natt och älskar att komma till jobbet. Vi skrattar mycket och är som en liten familj som även umgås privat ibland”, berättar William.

Numera växlar han mellan att vara koordinator och gruppledare. Under koordinatorveckan håller han koll på ankomsttiderna och ser till att tågen blir städade. Veckan som gruppledare handlar om att kontrollera att städningen håller avtalad kvalitet.

Rädsla för att få sparken
Att komma ensam till Sverige har inneburit att William utöver studier också varit tvungen att försörja sig. Ett tag hade han flera jobb samtidigt. Ibland hann han bara sova tre timmar och under en period kom han försent till sina arbetspass. 

”Jag hade inte berättat om min dåliga ekonomi för någon på jobbet. Magnus och hans team pratade med mig och vi löste situationen. Jag är tacksam att jag inte fick sparken.”

Vill lära sig mer
William har hittat en plats i livet där han trivs. Sverige säger han känns som hemma. Drömmen om att bli ingenjör är inte längre lika tydlig. Han har fortfarande planer på att plugga vidare men först vill han bli bättre på svenska och lära sig mer inom sitt nuvarande arbetsområde. 

”Sodexo var det första företaget som gav mig en chans att komma in på arbetsmarknaden och jag har på kort tid fått utvecklas. Det har varit bra.”
 

#WeAreSodexo

På Sodexo ska våra medarbetare känna syfte, gemenskap och trivas på sitt sätt. I den här videon visar vi vad vi menar med det.

Sodexo var det första företaget som gav mig en chans att komma in på arbetsmarknaden och jag har på kort tid fått utvecklas.

William Adimi har på Sodexo hittat en plats där han kan utvecklas, ingå i en gemenskap och känna ett syfte med sitt jobb.

Tillbaka till toppen