Julia och Dennis driver nyöppnade restaurang Arken för Stora Enso i Fors

05 mars 2024

Julia och Dennis driver nyöppnade restaurang Arken för Stora Enso i Fors

I början av januari välkomnade Sodexos medarbetare Julia Dolk och Dennis Widjeskog de första gästerna till restaurang Arken som drivs på uppdrag av Stora Enso Fors Bruk. Gäster som lämnar den egna matlådan hemma och tar sig till den nyöppnade restaurangen blir glatt överraskade.   

Det hade varit stängt i sex månader när Julia Dolk och Dennis Widjeskog slog upp dörrarna till restaurangen som ligger nära Stora Ensos område i Fors i Avesta kommun. Antalet gäster har hittills legat runt 65 personer per dag. De flesta kommer från Stora Enso men restaurangen är öppen för alla. De tar även cateringuppdrag.

”Gästerna är supernöjda och glatt överraskade över att det finns en restaurang här på vischan som håller så hög kvalitet”, säger Julia.

Samarbete med Hyttbäcken
Julia Dolk har jobbat som servitris och kallskänka i flera år men är ny på Sodexo.

”Jag trivs bra med företaget. Det är öppna kort, ordning och reda. Det känns mer seriöst än på de mindre företag där jag jobbat tidigare”, säger Julia.

Dennis Widjeskog kom till Sodexos restaurang Hyttbäcken i Fagersta för 5-6 år sedan. Det var anställda där som tipsade om att Stora Enso letade efter någon som kunde driva restaurangen i Fors. Hyttbäcken är större och har 13 medarbetare. I köket där lagas proteindelen även till dagens lunch på Arken. Eftersom Dennis bor i närheten börjar han dagen med att svänga förbi Hyttbäcken för att hämta upp mat. 

Nya arbetsuppgifter och utveckling
Julia startar arbetsdagen på Arken med att sätta ihop salladsbuffén. I början lyssnade hon noga på hur salladerna skulle göras och se ut men nu är hon varm i kläderna och experimenterar mera. 

”Jag försöker alltid använda det som blivit över. Idag hade jag potatis och grönsaker från gårdagen som jag blandade ihop med chipotlemajjo”, säger Julia. 

Eftersom Arken fungerar som ett mottagningskök blir det mindre matlagning och mer administrativt arbete för Dennis. 

”Det är roligt. Jag lär mig nya saker om Sodexo. Jag känner en starkare tillhörighet nu när jag har mer kontakt med andra inom företaget”, säger Dennis.

Trivs bra ihop
Med bara två personer är det viktigt att man trivs ihop. De som skötte rekryteringen hade på känn att Julia och Dennis skulle funka bra ihop och de fick rätt.

”Vi trivs bra ihop och måste förlita oss på varandra. Jag gillar att ta ansvar samtidigt som vi är två om att få allt att fungera”, säger Julia. 

Samarbetet med Hyttbäcken gör att de känner sig som en del av ett större team. När medarbetarna i Hyttbäcken har en gemensam aktivitet bjuder de in kollegorna i Fors. Nyligen var hela gänget ute och åt tillsammans.

Hållbart är självklart
Både Dennis och Julia tycker att det är viktigt att arbeta hållbart. De ser till att matsvinnet hålls nere genom att använda överbliven mat som extra lunchalternativ och beställer hellre mindre mängder mat oftare än mycket på en gång. Om det blir mycket över någon dag tar Dennis med sig mat tillbaka till Hyttbäcken som har betydligt fler gäster. 
Ett annat knep är att portionera proteindelen. 

”Vi lägger upp en portion och säger att gästerna ska komma tillbaka om de vill ha mera. På så sätt blir det mindre svinn”, säger Dennis. 

Varje dag serveras två varma rätter med salladsbuffé. Till det erbjuds egenbakat bröd. Två till tre gånger i veckan serveras en växtbaserad rätt. 
 

"Hållbart är självklart."

pexels-valeria-boltneva-11213759.jpgMatsvinnet hålls nere genom att använda överbliven mat som extra lunchalternativ och man beställer hellre mindre mängder mat oftare än mycket på en gång. Överbliven potatis och grönsaker från ena dagen blir en god sallad nästa dag.


 

pexels-vural-yavas-936190.jpgVarje dag serveras två varma rätter med salladsbuffé. Till det erbjuds egenbakat bröd. Två till tre gånger i veckan serveras en växtbaserad rätt. 


”Vego är nytt för många i Fors. De är vana vid att äta kött. Vi behöver mjuka upp dem lite när det gäller de växtbaserade proteinerna”, säger Julia.  

Julia.JPG

 

Tillbaka till toppen