Glada miner när Emelie kommer körande

02 mars 2023

Glada miner när Emelie kommer körande

Emelie Brudin jobbar som parkarbetare på Sodexos uppdrag för Mora kommun. På sommaren sköter hon blommor och rensning i rabatterna och på vintern handlar jobbet mest om sandning och snöskottning.

Jobbet på Sodexo är hennes första heltidsanställning. Hon började på lokalvården sommaren 2020 och i maj 2021 gick hon över till utemiljöerna. Ett passande jobb för en tjej med mycket energi och som trivs med att vara ute i friska luften. 

Hade bara sett killar köra lastmaskiner
Inför vintern 2021-2022 behövde beredskapen stärkas och hon fick frågan om hon var intresserad av att ta lastmaskinskörkort. Det var med skräckblandad förtjusning hon svarade ja.

”Jag hade bara sett killar köra hjullastare och tänkte ska jag sitta där? Samtidigt lät det spännande och kul att göra något nytt och utmanande”.

Fordonet som hon kör går under namnet L30, en lite mindre typ av hjullastare som får köras i max 30 kilometer i timmen. Hon minns hur nervös hon var första gången hon satte sig i maskinen och det blev inte bättre av att kollegorna stod runt om och tittade. 

”Det var en skön känsla när jag fick köra iväg alldeles själv. Då tänkte jag att Emelie du kan ju det här. Det går ju.”

Att köra på gång- och cykelvägar där det finns både gående och cyklister kräver att man har ögon överallt och full kontroll på fordonet. Emelie tycker att det är skönt att veta att hennes arbetsledare inte vill att någon stressar. Säkerhet och noggrannhet är viktigare än snabbhet. 

Positiv respons från invånarna
Att det fortfarande är relativt ovanligt att se en tjej komma körande i den här typen av fordon märks på människors reaktioner.

”Jag får mycket positiv respons, en tumme upp och glada miner. Killarna på jobbet brukar komma in mot slutet av arbetsdagen och berätta det motsatta.”

Häromdagen var hon och en annan kvinnlig kollega på en grundskola. Kollegan körde och Emelie höll undan barnen. Ett av barnen sa: ” Va, kan en tjej köra en maskin?”

Så klart. Det var lite så som Sodexo resonerade när de erbjöd henne att ta ett lastmaskinskörkort och Emelie ser sig gärna som en förebild som inspirerar andra tjejer att köra lastmaskin.

Roligt att göra skillnad
Men jobbet handlar inte bara om att sitta i en maskin. Rabattrensning och snöskottning sker med handkraft och Emelie gillar att jobbet gör synlig skillnad. 

”Man är trött efter en dag med snöskottning och behöver sova på eftermiddagarna men det är också lite av charmen. Jag ser det som bra träning. När våren kommer märker jag att jag orkar mer”.

Emelie har funderat på att plugga framöver, men just nu finns inget sådant behov. 

”Jag trivs verkligen jättebra med jobbet, kollegorna och ledningen är toppen. De hittar på bra saker för att stärka gruppen och är lyhörda för olika önskemål”.
 

#WeAreSodexo

På Sodexo ska våra medarbetare känna syfte, gemenskap och trivas på sitt sätt. I den här videon visar vi vad vi menar med det.

”Jag hade bara sett killar köra hjullastare och tänkte ska jag sitta där? Samtidigt lät det spännande och kul att göra något nytt och utmanande”.

”Jag trivs verkligen jättebra med jobbet, kollegorna och ledningen är toppen. De hittar på bra saker för att stärka gruppen och är lyhörda för olika önskemål”.

Tillbaka till toppen