Boris Radmilovic prisas av Microsoft som "Culture Ambassador of the year"

02 november 2023

Boris Radmilovic prisas av Microsoft som "Culture Ambassador of the year"

Det snålades inte med hyllningar när Microsofts vd Tomas Frimmel läste upp motiveringen till företagets utmärkelse ”Culture Ambassador of the year”. Ett av världens största techbolag vet vad och vem som inte kan ersättas med mjukvara. Grattis Boris Radmilovic!

För Boris Radmilovic som jobbar som barista kom utmärkelsen som en stor överraskning. Dagen för prisutdelningen hade Microsoft kick-off för sin personal. Kvällen skulle avslutas med en middagstillställning dit även Boris och hans chef Claudia Karlsson var inbjudna.

”De hade en AW på kontoret och vi behövde röja undan innan vi gjorde oss i ordning och åkte till middagsstället. När vi satt i taxin såg jag att någon hade sökt mig men jag kunde inte svara eftersom jag jobbade”, säger Boris.

Men Claudia svarade. Det var Microsofts VD-assistent som tydligt framhöll att Boris måste vara på plats klockan 19:00. Taxin anlände någon minut innan klockan sju och de leddes in till två reserverade platser längst fram i lokalen. Microsofts vd Tomas Frimmel äntrade scenen för att dela ut priset ”Culture Ambassador of the year” och sa: ”He, because it´s a he”.

”Då plötsligt fattade jag varför just vi två fått en personlig inbjudan från vd och varför det var så viktigt att vi skulle vara på plats en viss tid. Jag tittade på Boris men han var inte lika övertygad”, säger Claudia.

Men när den stora skärmen fylls med hans namn och ansikte och applåderna rungar är det inte längre någon tvekan om vem som är årets pristagare. 

”Det känns jättebra att bli uppskattad och vara kulturambassadör för Microsoft”, säger Boris som efter att han berättade om priset på LinkedIn fått en lång rad av hyllningar. Claudia berättar att hela Sodexo-teamet är jättestolta.

På Sodexo över 30 år
Boris har arbetat inom Sodexo i över 30 år. I drygt fem av dem har han varit hos Microsoft. Han drev restaurangen på kontoret i Akalla men efter flytten in till centrala Stockholm 2019 försvann hans dåvarande arbetsuppgifter. 

”De frågade vad jag ville göra på det nya kontoret och jag föreslog att man skulle ta bort Cola-maskinerna och anställa mig som barista istället”, säger Boris som redan var känd för sitt goda kaffe. Många köpte hellre en kopp av hans specialkaffe än tog en gratiskopp från någon av maskinerna. 

Microsoft gillade hans förslag eftersom det också gynnar miljön och de anställdas hälsa. 

Boris är mer än kaffet han fixar
Claudia beskriver Boris som social och att han vet exakt vad alla återkommande gäster vill dricka. Lämnar han sin kaffemaskin mer än fem minuter är det alltid någon som undrar var han är. Han gör i genomsnitt 550 koppar kaffe av olika slag varje dag men utmärkelsen handlar om så mycket mer än själva kaffet. Hos Boris kan man prata om vädret, den senaste matchen eller något som tynger eller glädjer för dagen.

”När vi var på prisutdelningen berättade en av de anställda att det kan vara lite nervöst inför ett möte med nya kunder. Det kan ju handla om miljonaffärer. Att då börja hos Boris bryter isen och alla blir avslappnade och sedda”, säger Claudia.

Men om vi håller oss till själva kaffet, vad dricker Boris helst själv?
"Jag tål inte mjölk och gillar inte havremjölk, så det blir fyra koppar svart kaffe varje dag".
 

Resized_20231018_152617.jpg

Motivering "Culture Ambassador of the year"

"Boris ödmjukhet lyser igenom i hans interaktion med kollegor och alla han möter. Han skapar inte bara kontakter, han skapar genuina, personliga band som återspeglar hans djupa engagemang för att främja en positiv och inkluderande arbetsmiljö.
Det är denna unika kvalitet som gör honom till en oumbärlig pärla och tillgång till vårt lag.

Boris dagliga ansträngningar sträcker sig utöver det vanliga och förvandlar honom från en ren kollega till en sann, varmhjärtad lagspelare. Hans gränslösa anda av samarbete lyfter teamdynamiken och bidrar väsentligt till vår organisations framgång. 

Tack för ditt engagemang och enorma bidrag till vår kultur."

Tomas Frimmel
Vd Microsoft Sverige

image0000001 2.jpg

"Jag tål inte mjölk och gillar inte havremjölk, så det blir fyra koppar svart kaffe varje dag".

Tillbaka till toppen