Blomstrande tider på Akademikrogen

22 februari 2022

Christoffer Gerwins och Jayaram Malineni framför det nya och uppskattade salladsbordet.

Christoffer Gerwins och Jayaram Malineni framför det nya och uppskattade salladsbordet.

Ibland måste man chansa och tro på att det kommer att ordna sig. När Linnéuniversitet i Kalmar flyttade försvann nästan alla Akademikrogens tidigare gäster men Sodexo valde att stanna kvar. Med facit i hand var det ett bra beslut. 

Kocken Jayaram Malineni är ett av de nyaste tillskotten i köket. Han kom från södra Indien till Kalmar för elva år sedan för att studera till ingenjör. Studerandet varvades med jobb som diskare och långsamt tog livet en annan väg. Intresset för matlagning fanns där sedan tidigare och han bestämde sig för att lägga ingenjörsstudierna på hyllan och istället satsa på kockyrket. När han kom till Akademikrogen i Kalmar i maj 2021 hade han jobbat som kock på olika ställen i tio år.

”Själva matlagningen är i stort sett densamma överallt, det är annat som gör att jag är riktigt nöjd med att jobba hos Sodexo. Christoffer är den bästa chefen som jag haft och arbetsmiljö och kollegor är bra. Vi jobbar tillsammans och hjälps åt så att det inte blir så stressigt”, säger Jayaram Malineni.

Även om Jayaram sällan träffar eleverna märker han vad de gillar. Precis som på många andra skolor i landet är det rätter som köttfärssås och spagetti, kycklingcurry, korv och mos som tillhör de mest populära. Men han har även bjudit eleverna på mat från sitt hemland.

”Vi lagade kyckling Korma och det var populärt. I södra Indien äter man stark mat men det serverar man inte till barn. I alla fall inte förrän de är i 8–10-årsåldern”.

Alla gäster flyttades
Akademikrogen startade samarbete med Partena 1989 vilket gjorde att det så småningom blev en Sodexo-restaurang. 30 år senare tog universitetet sitt pick och pack och flyttade till nya lokaler. Men Sodexo stannade kvar trots att det blev tomt i husen. Det har visat sig vara ett bra beslut.

”Det har utvecklats till ett friskolekluster. Vi har fördubblat både personalstyrkan och omsättningen”, säger Christoffer Gerwins som jobbat som platschef på Akademikrogen i drygt 15 år.

Idag lagas det runt 1 500 portioner till elever från förskoleklass upp till gymnasienivå. Drygt hälften serveras på plats, cirka 600 portioner skickas till skolor i närområdet och på Öland. På en av skolorna har Sodexo också ett städuppdrag.

I restaurangen arbetar man enligt Sodexos relativt nya koncept ”Köket by Sodexo”. Det nya salladsbordet är uppskattat och det finns en ambition att handla lokalt. 

”Sedan i höstas köper vi till exempel potatis från lokala odlare på Öland”, säger Christoffer som själv har mångåriga erfarenheter från jobb som kock och köksmästare på olika restauranger i Stockholmsområdet. 

Köket by Sodexo

Sodexo lagar mat åt elever i hela Sverige! På Köket by Sodexo kan du läsa om hur vi arbetar för att se till att maten som serveras är god, näringsriktig och hållbar.

Jayaram Malineni i köket på Akademikrogen i Kalmar

Samarbete med Stadsmissionen

Utöver det dagliga arbetet har restaurangen ett samarbete med Stadsmissionen. Det tycker Jayaram är bra. Varje år skänker köket julmat. Julen 2021 blev det 185 portioner. 

”Det var första gången för mig. När jag fick höra om Stop Hunger gick jag in på webben och läste om det. Det är bra att Sodexo samarbetar med hjälporganisationer. En gång fick vi en felbeställning som gjorde att det blev mycket mat över. Då ringde vi Stadsmissionen som kom och hämtade”, berättar Jayaram.

Det är inte bara Jayaram som uppskattar samarbetet med Stadsmissionen.

”Vi har skänkt julmat till Stadsmissionen så långt tillbaka i tiden som jag kan minnas så det har blivit en självklarhet för alla som jobbar här. Det känns fint att veta att en liten extra insats från oss kan få en väldigt stor betydelse för andra människor”, säger Christoffer.

Stop Hunger

Vill du och ditt team göra en insats och hjälpa behövande och utsatta människor genom att stötta en lokal välgörenhetsorganisation?

Tillbaka till toppen