Arbetet på Northvolt är laddat med hög säkerhet

05 mars 2024

Foto: Northvolt

Foto: Northvolt

Sodexos organisation i Skellefteå växer så det knakar. 600 000 kvadratmeter kopplade till batterifabriken Northvolt ska hållas rena. Sofie Risberg är platschef och befinner sig mitt i uppbyggnaden av den gröna omställningen. Ett historiskt skifte med stora säkerhetsutmaningar. 

Det var nära att det inte blev något samarbete. De som upphandlade det stora städuppdraget på Northvolts anläggningar kände inte till Sodexo men när företagen väl kommit i kontakt med varandra visade det sig att Sodexo hade de tekniska lösningar som efterfrågades.

På anläggningen i Skellefteå är runt 600 sensorer kopplade till städarnas iPads så att de kan avläsa flödet. Tekniken bidrar till flexibilitet där tumregeln är att toaletter och konferensrum som används flitigt ska städas oftare än lokaler som för tillfället används i mindre skala.

Omfattande säkerhetsarbete
Städuppdraget omfattar även tillverkningsmiljöerna. Där finns ett ständigt pågående säkerhetsarbete. I den första produktionsdelen handlar det om att skydda människor från farliga kemikalier, i slutskedet är det produkterna som måste skyddas mot det som finns naturligt runt en människa. De som städar bär friskluftsmask och pump på ryggen och ser ut som att de är på väg till månen. Det är ett viktigt och tufft uppdrag som drar städuppdraget till sin yttersta spets. 

”Till en vattenläcka i en kontorsmiljö kan man gå barfota för att kolla vad som hänt. Här finns farliga kemikalier och frätande material. Man måste veta hur man skyddar sig och hanterar varje situation”, säger Sofie Risberg som är Sodexos platschef på Northvolt i Skellefteå.

Sofie har många år i städbranschen men är ny på Sodexo. Sedan april 2023 har hennes personalgrupp vuxit från åtta till 150 medarbetare. Hon har alltid gillat utmaningar men de som finns på hennes bord nu hade hon aldrig någonsin kunnat föreställa sig.

”Jag måste vrida och vända på allt och använda alla resurser som jag har i huvudet för att hitta lösningar. Det här är ingen vanlig lokalvård. Arbetet kräver att jag är på plats och är flexibel. Det går inte att leda på distans via en dator”, säger Sofie. 

Stora risker på fabriken
Två personer anställda på andra företag har på kort tid förolyckats i samband med att de utfört arbete på området. Sofie pratade med några av Sodexos medarbetare den ödesdigra natten i november då en person omkom i samband med en explosion. 

”Några hade varit i rummet tidigare under dagen och var skärrade. Jag åkte hem med blommor till den person som tog allra mest illa vid sig. Jag vill att alla ska veta att jag finns där, att de kan ringa mig när som helst och att Sodexo erbjuder företagshälsovård”, säger Sofie.

Sofie jobbar hårt med säkerhetsarbetet och har till och med sagt stopp till kunden vid ett tillfälle. Just då tyckte hon att det var jobbigt och kändes ensamt att ifrågasätta upphävandet av ett skyddsstopp men efteråt har kunden tackat henne för att hon stod på sig. 

Eric Ericsson som är affärsområdeschef pekar ut det snabba tempot som en säkerhetsrisk.

”När allt ska gå fort stressas det fram beslut som inte är genomtänkta. Förfrågningar om nya uppdrag ska alltid gå via platschefen så att vi kan göra en riskbedömning. Slarv är en annan utmaning, det ligger ofta bakom olika typer av olyckor”, säger Eric.

Kan namnet på 150 personer
Men säkerhet handlar inte bara om den fysiska arbetsmiljön. Sofie jobbar även med den psykosociala delen och har lärt sig namnet på sina 150 kollegor. Något annat säger hon är helt otänkbart. 

”Jag vill visa att jag ser och hör alla, det är viktigt för mig”.

Northvolt har sina egna arbetsmiljökontrollanter och till sin hjälp har Sofie också arbetsledare som arbetar med säkerheten. De ägnar flera timmar i veckan åt riskobservationer och stämmer av hur folk har det på arbetet. 

På området finns över 100 olika nationaliteter. Engelska är det gemensamma språket men vissa kan varken engelska eller svenska vilket är en utmaning. I Sodexo-teamet finns personer som hjälper till att översätta viktig information. Alla måste förstå vilka faror som finns, hur man skyddar sig och hur man ska agera om något händer. 

”Våra arbetsplatsträffar tar längre tid eftersom jag tar allt på engelska och svenska. Jag hade behövt en AI som direkt översätter till olika språk”, säger Sofie. 

Många vill jobba på Sodexo
Teamet är fortfarande under uppbyggnad och ytterliga 50 personer ska rekryteras. Många andra företag i området söker också efter personal. Jobben finns men bostäder är det värre med.  

”Vi krigar om personal här uppe. Hög lön är inte viktigast, människor vill ha en bra arbetsmiljö och Sodexo har ett bra rykte. Jag har 20-30 personer om dagen som hör av sig och vill jobba hos oss”, säger Sofie som tror att Northvolt kommer att utvecklas till en fantastisk arbetsplats även om den pågående uppbyggnadsfasen kan vara påfrestande. Hon har känt ett stort stöd från Eric som gjort att hon vågat ta sig an saker som hon inte trodde att hon skulle klara av.  

”Om inte Eric varit pushande och stöttande hade det aldrig gått. Det är mycket att göra och ibland vill jag kasta in handduken men samtidigt är det skitkul och jag brinner verkligen för det här. Det finns en proffsighet inom Sodexo och vi har bra värderingar. Vi ska bli bäst i stan”.
 

northvolt_logotype-pos@2x.png

Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger fabriker för tillverkning av litiumjonbatterier till elbilar och för lagring av energi. Samarbetet med Sodexo inleddes i april 2023 och omfattar även uppdrag i Stockholm, på testanläggningen Northvolt Labs i Västerås och kommande fabrik i Borlänge. 

Sodexos städtjänster på anläggningarna omfattar allt från renrum till byggstäd. I Skellefteå har Sodexo också ett FM-uppdrag med reception, städ, vaktmästeri och frukost på uppdrag av Algeco som tillhandahåller boende för Northvolts anställda.  

Platschef Sofie Risberg

Mask på 400.jpg
Sofie Risberg.jpg

"Det finns en proffsighet inom Sodexo och vi har bra värderingar. Vi ska bli bäst i stan."

Northvolts bilder från anläggningen i Skellefteå

1690975381-2023-06-northvolt-ett-1.jpg

1685959027-northvolt-ett-cell-production.jpg
1685958993-northvolt-ett-cell-production.jpg
1685962398-northvolt-ett-production-1.jpg
1685958825-northvolt-ett-exterior-08.jpg

Zero-Harm-Mindset-logo.jpg

Tillbaka till toppen