
Den 14 oktober lanserades det nya konceptet “Skafferiet” på Restaurang Blåklinten på Universitetssjukhuset i Linköping.
Konceptet går ut på att råvarorna styr menyn och maträtterna kommer att variera beroende på tillgång och säsong. På så sätt kan teamet i restaurangen bjuda på unika bufféer varje dag, samtidigt som matsvinnet minskas. Själva idén till “Skafferiet” kommer från kockarna i restaurangen, som tillsammans tagit fram konceptet och ändrat sitt arbetssätt i köket för att anpassa sin matlagning enligt konceptet.
Bra mat som speglar säsong och tillgång
Det nya konceptet "Skafferiet" har ingen fast meny – istället utgår kockarna ifrån de råvaror som finns tillgängliga just för stunden. Varje dag planeras maten baserat på vad som finns i restaurangens skafferi och kylar, samt de råvaror som lokala leverantörer har att erbjuda. Detta innebär att menyn kan variera från dag till dag, eller till och med från timme till timme.
“Det är fantastiskt att få låta kreativiteten och råvarorna styra för att laga god mat och samtidigt minska matsvinnet. Det ger oss möjlighet att experimentera och skapa något unikt varje dag som inte bara är gott, utan även en fröjd för ögat”, säger Alexandra Morales, kock på Blåklinten.
Klimatsmart mat på gästens villkor
Ambitionen är att minska matsvinn genom att ta hand om råvaror som annars riskerar att kastas, trots att de fortfarande håller hög kvalitet. Genom att använda dessa råvaror kan restaurangens kockar skapa klimatsmarta, kreativa och välsmakande rätter, samtidigt som de bidrar till en hållbar framtid.
“Vi ville hitta ett sätt att jobba smartare för att minska vårt matsvinn ännu mer. Det har lett till ett helt nytt arbetssätt där varje kock tar ett större ansvar. Vi arbetar utan fasta recept för att låta vår kreativitet och erfarenhet blomma ut. Det ger oss friheten att skapa unika och inspirerande smakupplevelser, säger Mikael Åkerlund, kock på Blåklinten.
Skafferiet handlar om att använda de bästa råvarorna som är tillgängliga just nu. Råvaror som annars riskerar att inte komma till användning. Detta möjliggör ett varierat och kreativt utbud och gästerna får en chans att uppleva något nytt i matväg vid varje besök. Varje rätt presenteras i restaurangen och genom att välja rätterna kan gästerna göra en positiv skillnad både för sig själva och för miljön.
Från och med lanseringen kommer ”Skafferiet” att finnas som ett lunchalternativ alla dagar, vid sidan om dagens rätter på menyn.