Sju nomineringar till Sodexo i White Guide Junior 2021

23 juni 2021

Sju nomineringar till Sodexo i White Guide Junior 2021

Skolmatsguiden White Guide Junior som varje år delar ut priser till landets främsta skolrestauranger ger i år sju nomineringar till Sodexo.

Skolrestauranger drivna av Sodexo är nominerade i kategorierna ”Årets gröna skolrestaurang” och ”Årets skolrestaurang”.

Stigslunds skola i Gävle, Solna Gymnasium och Täbyskolorna: Näsbyparksskolan, Hägerneholmsskolan, Åva gymnasium och Skolhagenskolan har alla nominerats till ”Årets skolrestaurang 2021”. ProCivitas Stockholm Karlberg har nominerats till både ”Årets skolrestaurang 2021” och ”Årets gröna skolrestaurang 2021”.

Det är väldigt kul att var femte av de 30 bästa skolrestaurangerna i årets tävling drivs av Sodexo. För oss är det ett bevis på att arbetet med vårt nya koncept Köket by Sodexo är på rätt väg när det gäller hållbara och vällagade skolmåltider. Nomineringarna visar också att vi har ett mycket bra samarbete med skolor och kommuner, säger Karin Vierma, Operations Director, Sodexo AB. 

Läs mer om de olika skolorna som nominerats i årets White Guide Junior.

Täbyskolorna
Sodexo har ett mångårigt samarbete med Täby. Det finns en gemensam syn på måltidsverksamheten. Under läsåret har det bland annat ordnats informationsmöten för föräldrar och miljön i skolrestaurangerna har förbättrats. Sedan flera år tillbaka lagas det mesta av maten i de lokala köken.

”En god skolmåltid är så mycket mer än bara maten på tallriken. Det är så roligt att se hur vårt samarbete, engagemanget i köket och en nära dialog med eleverna ger nöjda matgäster. Vi vill alla att lunchen ska vara en höjdpunkt på dagen och det kan vi bara åstadkomma när vi jobbar tillsammans”, säger Caroline Wilbois, legitimerad dietist och avtalsförvaltare Täby kommun.

Bland aktiviteterna finns också matsvinnstävlingar och temadagar. På elevernas initiativ firades till exempel den internationella Star Wars-dagen. Matsalen släcktes ned och dekorerades med lasersvärd för att skapa stämning.

”Medarbetarna i köken är jätteglada och ser nomineringarna som ett kvitto på att de lagar god och bra mat. Under året har vi jobbat mycket tillsammans med eleverna. Vi har bjudit in till frukostmöten där vi diskuterat matsalsmiljö och aktiviteter. Som ett resultat av det har kommunen skapat rum med hjälp av växtväggar. Det har bidragit till märkbart mycket trevligare och lugnare miljö”, säger Kim Duggin, platschef Sodexo Täby.

Skolrestaurangerna i Täby har varit en förebild i utvecklingen av det nya måltidskonceptet ”Köket by Sodexo” som numera erbjuds till skolor i hela landet.

Det här är första gången som skolrestaurangen Stigslunds skola som drivs av Sodexo nomineras i tävlingen.

I det nybyggda köket på Stigslunds skola arbetar fem personer som gärna testar nya idéer. De lägger tid på att presentera maten på ett trevligt sätt för att locka eleverna att smaka även sådant som de inte känner igen. Sodexos nya måltidskoncept ”Köket by Sodexo” som implementerades i höstas har fått ett positivt mottagande av skolans 600 elever. Måltidspersonalen har fått nya arbetskläder och skyltar och recept har fått en uppfräschning. 

”För kockar och annan måltidspersonal är nomineringen ett uppskattat kvitto på att de gör ett bra jobb. Coronan har gjort detta läsår till ett mycket speciellt år där vi löst olika situationer trots sjukdom och annat. Medarbetarna i köket är drivna, intresserade och väl värda att vara i final”, säger Annica Eriksson, restaurangchef Sodexo Gävle.
 

Gymnasieskolan ProCivitas Stockholm Karlberg har tilldelats två nomineringar i årets upplaga av skolmatsguiden White Guide Junior. Skolrestaurangen som drivs av Sodexo har nominerats i kategorierna ”Årets skolrestaurang” och ”Årets gröna skolrestaurang”.

ProCivitas Stockholm Karlberg har ambitionen att vara landets bästa gymnasieskola och i det målet inkluderas även skolmåltiderna. Nomineringarna till både ”Årets skolrestaraung” och Årets gröna skolrestaurang” är ett resultat av ett bra samarbete mellan skolan och måltidsleverantören Sodexo.

”Vi arbetar ständigt med att leverera kvalitet till våra elever, både vad gäller utbildning och mat. Våra elever har höga ambitioner med sina studier och för att de ska lyckas prestera i skolan behöver de få goda förutsättningar. En av dem är att äta hälsosam och näringsrik mat. Vårt arbete präglas alltid av Procivitas ledord- Work hard, Be Nice, Dream big”, säger Johanna Svensson, rektor ProCivitas Karlberg.

Kontakten mellan köket och eleverna görs via fysiska möten men Sodexo har också ett foodbackprogram där elever och skolpersonal svarar på frågor och lämnar kommentarer. Medelbetyget under vårterminen 2021 var 5,8 av 6 möjliga. Bland omdömena finns: God mat, väldigt nöjd och älskar personalen. 

Ett av skolans och Sodexos främsta mål är att elever och pedagoger ska välja att äta på skolan i stället för att gå ut på stan. 

”Vi jobbar med elevernas smakupplevelser men till skillnad mot den välrenommerade korvmojen runt hörnet ska vi laga mat som också är hållbar och hälsosam. Det innebär mer växtbaserad mat vilket applåderas av vissa medan andra har en mer skeptisk inställning. Vi utgår från vårt måltidskoncept Köket by Sodexo och har lagt extra stor vikt vid utvecklingen av de vegetariska recepten för att visa att mat kan vara god, hälsosam och klimatsmart”, säger Mats Pettersson, platschef Sodexo Stockholm.

Varje dag erbjuder skolrestaurangen tre rätter där minst en är vegetarisk. Två dagar i veckan serveras endast vegetariska rätter. Under corona-perioden har eleverna haft möjlighet att hämta matlådor. Minst hälften av maten har KRAV eller annan ekologisk märkning. Menyerna klimatberäknas så att eleverna får möjlighet att göra klimatsmarta val. 

Maten lagas i ett kök 250 meter från skolan och serveras på porslin. På skolan som startades för två år sedan går idag ca 170 elever.

Det här är första gången som skolrestaurangen på Solna gymnasium som drivs av Sodexo nomineras i tävlingen.

”Jag är jätteglad. Framför allt för måltidspersonalens skull. De är alltid trevliga och möter eleverna med ett leende. Maten är vällagad och god och med en nöjd och lycklig mage blir man en bra student”, säger Jonas Egervärn, rektor Solna Gymnasium.

Delar av maten som serveras till de 650 eleverna lagas i Centralskolan några hundra meter från Solna gymnasium. Potatis, ris, pasta och salladsbuffén och andra tillbehör lagas i det lokala köket. Under det senaste året har stor vikt lags vid upplägg och presentation av maten. Det nya konceptet ”Köket by Sodexo” har mottagits positivt, framför allt de vegetariska rätterna. Recepten har moderniserats vilket gör att betydligt fler väljer att äta mer växtbaserad mat. Även skyltar och arbetskläder har uppdaterats för att ge en trevligare känsla. 

”Medarbetarna är såklart stolta över att vara i final. De har jobbat med presentationen av maten och kontakten med elever och kunden. Jennie som jobbar som gruppledare har till exempel ställt sig vid caféet för att få elevernas uppmärksamhet kring matsvinn. Det finns en öppenhet och daglig dialog som gjort att de tidigare matråden blivit överflödiga”, säger Theodora Savvaki, platschef Sodexo Solna. 
 

Sedan 2013 besöker skolmatsguiden White Guide Junior drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden i jakten på de goda exemplen inom den offentliga gastronomin.

Juryn tittar på helheten så det räcker inte med att bara laga god mat. Juryn bedömer även måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, rektorns engagemang, hållbarhet och annat som bidrar till elevernas måltidsupplevelse.

Vinnarna presenteras den 3 november 2021.

Tillbaka till toppen