Efter tre år som professionell pokerspelare slog Robin Berggren igen datorlocket och hängde med en kompis in i köket på Universitetssjukhuset i Linköping. Det visade sig vara ett jobb och en miljö som passade honom. Han har kul på jobbet även om de senaste månaderna inneburit stora och nödvändiga omställningar för hela teamet.
Skolbänken var inte en lockande plats för Robin Berggren. Efter två år på svetsarlinjen fick han erbjudande om jobb och lägenhet och såg det som en bra anledning till att hoppa av gymnasiet. Idag är han 32 år och har mångårig arbetslivserfarenhet från yrken som kniv- och golvslipare, svetsare och sandblästrare. Och pokerspelare. Största dagsvinsten under hans tre aktiva år är 60 000 kronor. Trots möjligheten att tjäna snabba och stora summor pengar ville han något annat med sitt yrkesliv.
”En anledning till att jag slutade spela poker är att det blev mer och mer matematiska formler och mindre känsla och personlighet. Det gjorde att jag tröttnade”, säger Robin.
Han tog det lugnt några månader och funderade på framtiden. Så en dag frågar en kompis som jobbar på Universitetssjukhuset i Linköping om han inte ville hänga med till köket. En miljö långt ifrån ensamheten framför pokerskärmen.
”Jag gillar gemenskapen. Det är härliga människor som jobbar här. Vi har kul och skrattar mycket även om vi jobbar hårt. Vi kämpar som en grupp och efter veckans jobb går vi ibland ut och äter något och tar en bärs”.
Från löpande band till egna stationer
När Robin började drevs köket av en annan måltidsleverantör och brickor och mat hanterades på ett löpande band. 2019 tog Sodexo över och ganska snart blev det uppenbart att den ekonomiska ekvationen inte var tillfredsställande.
Efter 1,5 år med ett gediget arbete med förslag, tester och analyser kom man fram till att det löpande bandet från 1970-talet skulle bytas ut mot arbetsstationer. För medarbetarna innebär det att man i stället för att lägga upp till exempel en sked ris på 250 tallrikar, får man individuellt ansvara för all mat till en viss måltid och avdelning. Ett helhetsansvar där alla måste ha stenkoll på allergier och patienternas kostkort.
Självklart finns det olika uppfattningar om det var bättre eller sämre förr. Att förändringen genomfördes i samband med ett annat stort systembyte gjorde inte omställningen enklare. Till det kommer flera år med pandemi och bemanningsproblematik när flera insjuknat i Covid-19.
Föredrar helhetsansvar
Robin tillhör de som tycker att omställningen varit bra även om den haft sina utmaningar.
”Personligen tycker jag att det är roligare att ta ansvar för hela brickupplägget. Jag är en person som ’äter med ögonen’. När jag går på restaurang vill jag att det ska se bra ut och det tänker jag är viktigt även för patienterna”, säger Robin.
Jobbet vid de nya arbetsstationerna är mer rörligt än tidigare och det händer att det blir stressigt. Brickvagnarna måste vara klara enligt ett körschema från transport. I vissa vagnar kan det stå tre brickor, i andra 20 beroende på avdelningarnas storlek.
”Vi har ett bra samarbete och hjälper varandra om det blir stressigt. Det händer att även kocken rycker in”, säger Robin och gör sig redo för att ”preppa” sin dukningsstation. Om 50 minuter är det dags att lägga lunchen.
#WeAreSodexo
På Sodexo ska våra medarbetare känna syfte, gemenskap och trivas på sitt sätt. I den här videon visar vi vad vi menar med det.
Robin är infödd Brynäsare efter pappan. I övrigt gillar han att hänga med kompisar och kollegor.
”Jag gillar gemenskapen på jobbet. Det är härliga människor som jobbar här. Vi har kul och skrattar mycket även om vi jobbar hårt. Vi kämpar som en grupp och efter veckans jobb går vi ibland ut och äter något och tar en bärs”.