Ökade möjligheter att utbilda med digitalisering av Städutbildningen

25 november 2020

Ökade möjligheter att utbilda med digitalisering av Städutbildningen

Nu kommer det äntligen nya möjligheter för oss i Sodexo att utbilda våra medarbetare inom städ. Vår klassrumsutbildning på tre dagar ersätts med en e-learning som ger ökad flexibilitet att utbilda på dag, tid och plats som passar verksamheten. Det nya formatet har tagits fram av Kompetensutvecklingsavdelningen och Service Operations Städ (SO Städ) och bjuder på såväl grundläggande kunskaper men också en del roligheter. Dessutom garanterar vi att alla medarbetare får samma kunskaper oavsett vem som utbildar. I städbranschen finns ingen liknande digital utbildning idag så här ligger vi i framkant.
 
Det är sju e-learning-moduler som våra chefer själva kan använda för att utbilda sina medarbetare. Sedan ska de uppdrag som behöver en certifiering p.g.a. kundkrav kunna boka in en handledare från SO Städ under en halvdag för att validera de praktiska kunskaperna hos varje deltagare och samtidigt göra det skriftliga kunskapsprovet.
 
Utöver e-learning-modulerna ingår även stödmaterial till varje modul som hjälp för cheferna vid gruppövningar och diskussionsfrågor. Det finns även checklistor att använda sig av för att kunna bocka av sina medarbetares kunskaper. Innan en chef ger sin första utbildning kommer hen att få göra en kort e-learning som ger kunskap om utbildningens upplägg, tekniska förutsättningar, hur det ser ut i olika moduler t.ex. övningar och vad man bör tänka på.
 
I slutet av oktober genomfördes den första piloten i Linköping med en liten grupp på fyra städare.  Det nya sättet att utbilda uppskattades mycket av deltagarna och alla klarade provet. Efter piloten har det pågått ett arbete att revidera och förbättra delar av utbildningen och nu är hela utbildningspaketet klart. Vid lanseringen av den nya digitala utbildningen så fasar vi ut den utbildning vi har idag i alla fyra länder i Norden.

Jessica Palmér från Kompetensutvecklingen har varit med från start.

”Vi påbörjade det här arbetet under senare delen av våren 2020 och är nu klara i november. Det har varit intensiva månader för mig och Maria med att ta fram innehållet för de olika modulerna, som bygger på SRY-utbildningen (Servicebranschens yrkesnämnd).

Vi har även skrivit talmanus, filmat och fotograferat till varje modul. Och inte att förglömma arbetet med att bygga en e-learning som jag lagt ner många timmar på, samt spelat in berättarrösten. Det ser enkelt ut när man tittar på en e-learning och klickar runt, men det ligger massor av arbete bakom för att få bilder, filmer, text, knappar och annat att fungera på rätt sätt. Vårt fokus har varit att kraftigt förenkla språket, lägga in en bra mix med bilder och filmsnuttar. Det är ett helt nytt och fräscht material som ni kommer att få ta del av.

Maria och jag har lärt oss en massa nytt även om vi båda har erfarenhet av städ sedan många år. Jag då jag tidigare jobbade i en central supportroll för städ och Maria med gedigen erfarenhet i våra verksamheter men nu som ämnesexpert. Sättet vi har jobbat på har varit väldigt effektivt. Vi har haft en tajt deadline, Maria har fått möjlighet att fokusera 100 % på detta och vi har betat av modul efter modul med täta avstämningar.

Vårt samarbete har verkligen varit lyckosamt. Viktigt att lyfta fram är att städning är så kul. Och Sodexos samlade kompetens inom städ är fantastisk. Jag vill passa på att tacka de medarbetare som medverkat på fotografier och filmer, de som var med på piloten och Tony Jacobsson, Marias kollega, som fick oss att skratta så tårarna rann när vi spelade in filmsnuttar till utbildningen. Ni gör alla mitt jobb så mycket roligare."

Maria Edvardsen från SO Städ tycker att det blir ett lyft att kunna genomföra städutbildningen digitalt, och så här summerar hon sina intryck.

"Jag tycker det har varit roligt och givande att ta fram den här utbildningen. Jag brinner för utbildningar, eftersom det är så viktigt för att våra städare ska klara av sitt arbete på bästa sätt.

Det jag ser som en stor fördel är att alla nu kan ta del av samma innehåll och kursplan. Det blir en frihet och ökad flexibilitet för arbetsledarna i att kunna använda materialet på olika sätt. Det kan även lyfta våra gruppledare så att de kan få hålla utbildningar för sina medarbetare.

Eftersom jag även utbildar i SRY ser jag en fortsättning på att bygga vidare på detta grundpaket, SYS – Sodexos Yrkesutbildning Städ, för att medarbetare ska kunna kvalificera sig till att få SRY kompetens. De kan nu förbereda sig genom att genomföra vissa moduler i förväg. Jag ser också att vi kommer kunna bygga på fler delar till detta grundpaket för att nå ytterligare fördjupad kunskap inom städning."

 

Tillbaka till toppen