
Magnus Orest om jobbet som Multi Site Manager där det roligaste är teamet och att se människor växa

Från vänster: Katareya Thongsopa, Ruwaida Ali, Bashar Alsadig och Martin Kørra
Sodexos Multi Site Manager Magnus Orest är fostrad i sann entreprenörsanda där service är en självklarhet. Han är ständigt beredd att hugga in men med åren har han lärt sig sätta gränser.
Dimman ligger tät över Göteborgs innerstad. Under vinterhalvåret är det inget ovanligt enligt Magnus Orest. Han kommer ursprungligen från Sörmland och vädret är en av de saker som han fått vänja sig vid här i väst. En annan är trafiken. I samband med flytten till Göteborg för 30 år sedan ägnade han tid till att bara köra omkring för att lära sig hitta och hantera bilar, körfält och spårvagnar.
Magnus är ansvarig för Sodexos städuppdrag på Landvetter Airport och Stena Line. Kontoret låg tidigare ett par hundra meter från färjeläget men efter flytten i april till Stena Fastigheters lokaler nere på kajkanten och det nya kontoret Sodexo HUB Göteborg finns man nu alldeles intill. Mölndalsteamet och Sodexo Spårorganisation har också anslutit, något som Magnus tycker är bra. Det förbättrar och förenklar samarbetet i regionen. Sedan den 1 april har Magnus även rollen som kontorschef för det nya kontoret.
Nya kontoret Sodexo HUB Göteborg precis intill färjeläget
Snirklig väg till Sodexo
Magnus drillades in i entreprenörskap och service redan i unga år.
”Jag är uppvuxen i en Ica-butik utanför Katrineholm och fostrad i att vara tillgänglig. Om man kan hjälpa till så gör man det”.
Yrkeslivet utanför Ica-butiken inleddes när han som 20-åring fick ett vikariat på Icas färskvaruavdelning i Örebro. Därefter blev det några år i bensinstationsbranschen. Magnus har jobbat på Shell Nyköpingsbro, Shell Ullevi och har varit stationschef på Shell i Örgryte.
Vägen till Sodexo gick via en tidigare granne som jobbade på Partena. Under en period arbetade han på bensinmack på dagarna och Partena på kvällarna. Han har ingen förklaring till varför han jobbade så mycket, det bara blev så.
”2002 fick jag ett vikariat som arbetsledare på Sodexo. Det var lite annorlunda att ha en tjänst och tacka ja till ett vikariat men jag var klar med bensin, korv och hyrbilar.”
Mer än ett jobb
Så småningom fick Magnus en tjänst som arbetsledare på Sodexo i Göteborg och 2012 blev han platschef på uppdraget för Stena Line. Sitt nuvarande uppdrag beskriver han som mer än ett jobb.
”Jag har jobbat med lokalvård hos kontorskunder som har fasta tider. Inom Transport med kunder där arbetsplatserna är i rörelse blir det stor skillnad med arbetstiderna. Det här är mer än ett jobb, det är ett liv”, säger Magnus och syftar på allt som kan förändra spelplanen. Det kan vara blåst som försenar båtarna men också andra saker. Och helger är inget undantag.”
Bilden bekräftas av Martin Kørra som började på Sodexo som 21-åring sommaren 2016. Efter ett år som städare blev han teamledare. Numera är han en av gruppledarna.
”Jag har en öppen lina med Magnus och vet att jag kan ringa dag som natt vilket bokstavligen hänt några gånger”, berättar Martin.
Som exempel finns en vinterdag klockan fem på morgonen när han ringer till Magnus och kraxar fram att han tappat rösten. I minnet finns också en lördagsmorgon. Magnus hade brutit armen och klockan halv sju ringer Martin och berättar att flera av gruppledarna är sjuka. Den enda av dem som var frisk var Sandra. Problemet var bara att hon var på semester.
”Sandra bryter sin semester för att driva allt i sju dagar. Inte en enda dag sedan vi startade har vi stått här utan att någon har kunnat leda arbetet”, säger Magnus.
Stort rekryteringsarbete varje år
En annan skillnad mot andra städuppdrag är att organisationen varje år måste återskapas. Grundteamet består av fem fastanställda. Resten är timanställda.
”Just nu är vi på väg ut ur lågsäsongen och ska börja rekrytera. Efter pandemin har det blivit ännu svårare att hitta folk. Långt ifrån alla känner till Sodexo, säger Magnus som trots allt brukar få ihop ett team till slut.
Innan sommaren ska teamet växa med 35 medarbetare. Hur många timmar som var och en kan erbjudas styrs av kunden Stena Lines säsonger. Från mars fram till mitten av april kräver det runt hälften av hans arbetstid. De deltar på mässor och försöker locka med att det är ett roligt sommarjobb på en arbetsplats som ligger på vatten. Men han är också tydlig med att det kräver en viss fysik. Vissa kliver av efter bara några dagar.
Vi går ombord
Molnen börjar skingras och det är dags att gå ombord på Stena Germanica som ligger lugnt intill kajkanten. Båten förbereds på olika sätt för att om några timmar ta passagerarna till den tyska staden Kiel.
Ombord på båten är det tyst och folktomt. I de labyrintliknande korridorerna rör sig Sodexos medarbetare Ruwaida Ali, Bashar Alsadig och Katareya Thongsopa vant mellan hytterna. Lakanen sträcks över sängarna och täcke, kuddar och handdukar placeras i prydliga högar i väntan på nästa gäst. På städvagnen hänger kvarglömda mjukisdjur. Allt möjligt blir kvarglömt, även mobiler och iPads som kan gömma sig i madrassen.
Som arbetsledare sköter Martin den dagliga kommunikationen med båtarna. Han tar emot hyttbeställningar, planerar bemanning och delar ut städuppdrag. Ena veckan arbetar han sex dagar, och den andra fyra.
”Under högsäsongen är det extremt många bollar i luften. Tidspressen är stor och det gäller att ha koll på hur alla ligger till. Alla tilldelas ett antal hytter att städa och om någon blir klar tidigt stämmer man av om någon annan behöver hjälp”, berättar Martin.
Beviset på att alla gör ett bra jobb syns i Sodexos årliga kundundersökning. Teamet ligger på en hedrande andra plats. Nyckeln till nöjda kunder är enligt Magnus kvalitet i utförandet, återkoppling och att vara nåbar.
Pandemin blev ett djupdyk
Pandemin slog hårt mot verksamheten precis som för många andra i branschen. Magnus blev permitterad. Att sitta hemma på dagarna minns han inte som något positivt. Tvärtom. Det blev tydligt att han har behov av att komma utanför väggarna.
Även Martin minns den snabba nedstängningen när nästan alla fick gå. För hans del löste det sig efter att Magnus kontaktat andra inom Sodexo och lyckats hitta ett annat jobb under nedstängningen.
”Jag stod utanför dörrarna till Calanderska sjukhuset mellan klockan 7 och 16 i två år och frågade om de som skulle in på sjukhuset hade några symtom. De fick heller inte ha med sig någon anhörig in på sjukhuset”, säger Martin.
Trots nedstängningen hade Magnus hela tiden kontakt med kunden som började se en ljusning när Covid-passet infördes.
”Sommaren 2021 skulle vi mjukstarta vid midsommar och sedan skulle jag på semester. Trodde jag. Några timmar innan jag skulle åka ändrades allt. Stena hade fått massor av bokningar och behövde 15 personer sju dagar i veckan i stället för några få fyra dagar i veckan”, minns Magnus.
Safety Award 2023
Säkerhetsarbetet är naturligtvis extra viktigt på en arbetsplats med många tunga fordon. Olyckor sker främst på vägen till och från arbetsplatsen men det har även förekommit incidenter ombord på båtarna. Tidigare har det förekommit olyckor som orsakats av brister i dämpningen på överslafen i båthytterna. I stället för att slafen rör sig långsamt har de dunsat ner och ibland träffat städarna i huvudet. Ett problem som nu är avhjälpt tack vare kommunikation med kunden.
”Vi har gjort ett jättejobb för att få ner olyckorna. Vi informerar kunden löpande om vi upptäcker problem och rapporterar tillbud om vi upptäcker brister”, säger Magnus och pekar på ett inramat dokument som visar att priset i Sodexos interna säkerhetstävling Safety Award 2023 gick till honom.
"Vi har en tät och öppen dialog med kunden och hjälps alltid åt att lösa de problem som uppstår, säkerhetsarbetet är lika högt prioriterat hos dem som hos oss. Vi jobbar med säkerhetsobservationer men jag försöker också få folk att förstå att de måste ta ett eget ansvar. Alla måste följa, lyssna och rapportera. Vi har kört mycket med sloganen ”Safety starts with You” som faktiskt tydliggör den enskilda individens ansvar också," säger Magnus.
Mötet med människor
Svaret på vad som är roligast med jobbet kommer snabbt. Det är mötet med alla människor och att se dem växa. Största utmaningen säger han är han själv.
”När jag började hade jag fyra kollegor som var 55+ som kämpade med nya digitala system. Alla deras problem känner jag igen nu. Det är inte längre lika lätt att ta in allt nytt”.
Som motvikt och balans till allt arbete har han tvååriga dvärgpudeln Bimse.
”Att ha hund är en anpassning i livet som gjort att jag blivit mer familjekär och börjat prioritera mig själv.”
Han berättar om en dag när han fastnade på jobbet och inte skulle hinna till hunddagiset i tid. Han fick en kod så hunden skulle kunna hämtas efter stängning. Det som verkade som en bra lösning förvandlades till ett hugg i magen.
”När jag kom fram stod Bimse där inne alldeles ensam. Hans blick högg tag, jag vill aldrig ha den igen”.
Stödet från kollegorna i en svår tid
Det är fler saker som huggit tag på djupet. 2024 beskriver Magnus som ett riktigt skitår. Maken Johan insjuknade hastigt och Magnus värld rasade. Att allt skulle lösa sig på ett bra sätt hade han ingen aning om just då. På en promenad med hunden efter att ambulansen hämtat maken ser han plötsligt att han glömt ta på sig skor trots att det var mitt i vintern. Det var en tuff tid att ta sig igenom.
”Jag fick ett fantastiskt stöd från min chef Linda och även många andra i mitt team. Det hjälpte mig igenom en tid då jag mådde fruktansvärt dåligt”.
Ny organisation för Transport
Sedan 2024 är det en ny organisation med Linda Backström i täten. Magnus tycker att det är det bästa som hänt sedan stängningen 2020. Han tycker att Linda har ett modernt tänk och Transport är åter en egen enhet. Några överhängande hot från AI och annan digital utveckling har han svårt att se men däremot finns det en del att önska.
”Vi var på studiebesök på Scandic i Malmö och tittade på en dammsugarrobot som städade mattor i korridoren, problemet var att den lämnade området en decimeter ut från väggen. Det funkar inte. Det är en bit kvar innan robotarna klarar miljöerna på fartygen.”
Dags att hämta Bimse
Arbetsdagen börjar lida mot sitt slut och det är dags att hämta Bimse på dagis. Han vill inte bli försenad och mötas av några ledsna pudelögon, det har han lovat sig själv.
Vägen ut från kontoret går genom Stena Lines biljetthall och utanför toaletterna får han plötsligt syn på en blöt fläck. Den är för stor för att nonchalera. Vatten rinner neråt och just nu vet han inte orsaken till vattenpölen. Det vet däremot en av kvinnorna i biljettluckan. Det är helt enkelt någon toalettbesökare som lämnat en av kranarna fullt påslagen. Kvinnorna bakom glaset i biljetthallen har letat men inte lyckats hitta något att torka upp vattnet med.
Magnus städpersonal har slutat för dagen så han vänder raskt på klacken och två minuter senare kommer han utrullande med en städvagn. Han moppar och lägger ut papper över det cirka en kvadratmeter stora vattenområdet. Torkandet gör att tiden rinner i väg och det börjar plötsligt bli tajt med hunddagistiden. Det blir ett rörigt avslut på dagen men i ett meddelande konstaterar han att det är så här det är i hans värld. Och ja, det löste sig med hunden. En minut innan stängning var han på plats för att hämta sin älskade Bimse.
Magnus Orest
Magnus med Martin Kørra som är ny arbetsledare på Stenauppdragen sedan den 1 april.
Genomgång innan passet drar igång
Full fart i hytterna med Katareya Thongsopa, Bashar Alsadig och Ruwaida Ali.
Mjukisdjur och andra dyrgripar tas om hand när hytterna städas
AI och robotar är bra till mycket, men för bästa dammsugningsresultat i korridorerna vinner det gamla vanliga sättet än så länge
Vatten på golvet måste torkas upp helt enkelt...
Magnus och Bimse