Krav på information till gäst om ursprungsland för kött sedan den 1 mars

06 mars 2025

Krav på information till gäst om ursprungsland för kött sedan den 1 mars

Från och med den 1 mars 2025 är det krav på att vi ska kunna ge våra gäster information om ursprungsland (det land där djuret är uppfött) för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. 

Gästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån. 

Vi på Sodexo har valt att svara på ursprungsland muntligen vid begäran. Vi kommer att ha två olika fraser på våra menyer beroende på koncept och verksamhet. 

  1. Har du frågor om allergener, intoleranser eller ursprungsland vänligen prata med personalen.
  2. Har du frågor om ursprungsland vänligen prata med personalen.


Informationskravet gäller enbart då livsmedel erbjuds till konsumenter på den plats där verksamheten bedrivs


Exempel på verksamheter som omfattas av informationskravet
En restaurang som tillagar mat med kött som ingrediens och serverar maten i restaurangens serveringslokal. Uppgift om ursprungsland för kött som ingrediens i maten ska då kunna lämnas till matgästerna, även när matgästen själv hämtar maten på serveringsstället (take-away).

Uppgift om ursprungsland berör inte prefabricerade/sammansatta produkter så som t.ex. korvar, färdigkryddade järpar/pannbiffar, köttbullar och hamburgare eller färdigmarinerade kycklingbröstfiléer o.s.v. Inte heller för produkter som i ett tidigare led har värmebehandlats.     

Exempel på verksamheter som inte omfattas av informationskravet
Informationskravet gäller enbart då livsmedel erbjuds till konsumenter på den plats där verksamheten bedrivs Det innebär bland annat att om kött används som en ingrediens i storhushållsverksamhet och maten sedan levereras till en annan livsmedelsföretagare, en annan livsmedelsanläggning eller hem till konsumenten så gäller inte reglerna.

Exempel på verksamheter som inte omfattas av informationskravet

  • Marknadsplattformar online för beställning och hemleverans av restaurangmat. Uppgift om ursprungsland för köttet i ett livsmedel behöver inte anges på en sådan webbplats och inte heller vid leveransen.
  • Telefonbeställning av mat. Om en kund ringer för att beställa till exempel en pizza för avhämtning behöver uppgift om ursprung för köttet på pizzan inte lämnas via telefon. Uppgiften ska däremot kunna lämnas när kunden kommer och hämtar pizzan.
  • En kommun har eget centralkök som levererar mat till kommunens egna skolor och äldreboenden. Uppgift om köttets ursprung behöver inte lämnas vid mottagningsköket eller vid avlämning av matlådor i hemtjänsten.
  • Utkörning av mat. Uppgift om köttets ursprungsland behöver inte lämnas vid avlämning av maten.
     

 

Frågor eller funderingar?

Om du har frågor eller funderingar kring detta så går det bra att kontakta:

Tillbaka till toppen