Like a Chef - Kockutbildningen som kan förändra livet

23 april 2024

Like a Chef - Kockutbildningen som kan förändra livet

Sodexo har för andra året i rad varit en del av ”Lika a chef”, kockutbildningen som skapar nya jobbmöjligheter för personer som av olika skäl hamnat långt från arbetsmarknaden. Luciano Stankiewicz är en av årets deltagare och som efter några veckors praktik hoppas på en anställning inom professionell matlagning, gärna hos Sodexo.

Lunchserveringen på Electrolux i Stadshagen är över och på ett par av borden i restaurangen sitter medarbetare från Sodexo och pustar ut och laddar om för att gå in och i städa köket. 

Luciano Stankiewicz som är en av totalt tio deltagare i årets ”Like a chef” möter upp och berättar att han trivts mycket bra under den sju veckor långa praktiken i köket. Han fyller 35 år i början av juli och har aldrig haft en anställning. Han hade det trassligt i skolan och har haft svårt att hitta något som han gillar att göra. På tidigare praktikplatser har han känt sig uttråkad och tittat på klockan. I köket på Electrolux tycker han att tiden går snabbt.

”Nu har jag hittat min hobby och mitt sammanhang. Det betyder jättemycket att få komma till en arbetsplats, känna ansvar och träffa kollegor”, säger Luciano Stankiewicz.

Like a chef är ett initiativ från Electrolux Food Foundation och syftar till att öka deltagarnas möjligheter att få ett jobb i restaurangbranschen. Deltagarna har olika bakgrunder och skäl till att de hamnat långt från arbetsmarknaden. I Sverige genomförs utbildningen i samarbete med Svenska kockars förening, Arbetsförmedlingen, Stockholms stad och Sodexo som genom sitt ideella nätverk Stop Hunger stöttat med kompetensutveckling, råvaror och praktikplatser.  

Ökade jobbmöjligheter
Utbildningen har gett deltagarna en bra grund att stå på och praktikveckorna hjälper till att utveckla rutiner och samarbete.

”Jag har fått göra allt som en kock gör. Allt är kul, inget är svårt”, säger Luciano.

Han har kommit in bra i gänget och tycker att det är skönt att restaurangen inte är öppen för allmänheten. Dessutom ligger den på promenadavstånd från hemmet i Vasastan. På frågan vad som kännetecknar en bra kock kommer svaret blixtsnabbt:

”Kärleken till maten!”

Kärleken till maten har han och privat lagar han gärna mat till personer som han älskar. Bland dem finns femåriga dottern som när hon får bestämma helst vill ha Lucianos egengjorda Spicy Chicken Wings. 

Praktiktiden börjar lida mot sitt slut och framtiden för Luciano är oviss men hoppet om att det blir en fortsättning finns där.

”Jag gillar allt med jobbet i köket och hoppas att jag får vara kvar.”
 

Fakta om utbildningen Like a Chef

”Like a chef” startades av Electrolux Food Foundation i Brasilien 2017 med målet att ge underprivilegierade personer professionella matlagningskunskaper som kan leda till arbete och försörjning. Idag finns nio träningscenter runt om i världen och närmare 1 300 personer har fått en utbildning, cirka 65 procent av de utexaminerade har fått en anställning. Sodexo har ett nära samarbete med Electrolux och stöttar deras utbildningsprogram i både Sverige och andra länder.

Läroplanen för ”Like a Chef” har utvecklats i samarbete med Worldchefs och anpassas till respektive land. I Sverige har det arbetet gjorts av två volontärer från Svenska Kockars Förening.  Deltagarna utbildas i livsmedelssäkerhet, hygien och olika matlagningstekniker. Man lär sig också vikten av att arbeta hållbart och att bekämpa matsvinn.

Luciano 400.jpeg

”Jag har fått göra allt som en kock gör. Allt är kul, inget är svårt”, säger Luciano.

På frågan vad som kännetecknar en bra kock kommer svaret blixtsnabbt:

”Kärleken till maten!”

”Jag gillar allt med jobbet i köket och hoppas att jag får vara kvar.”
 

Tillbaka till toppen