Sodexo Hjälpmedel inspirerar besökare från Botswana

26 juni 2024

Sodexo Hjälpmedel inspirerar besökare från Botswana

I maj tog Sodexo Hjälpmedelsservice emot tre personer från hälsovårdsministeriet i Botswana. På kontoret i Hallonbergen hittade besökarna svaren på allt som de drömmer om ska bli verklighet för människor med funktionsvariationer i det egna hemlandet. 

Sjuksköterskan Onalenna Lekoba och fysioterapeuterna Dikeledi Ndoma och Elisha Sebele som arbetar för hälsovårdsministeriet i Botswana tittade, kände och klämde på alla hjälpmedel som står prydligt uppställda i utställningen på Sodexo Hjälpmedelsservice i Hallonbergen i Sundbyberg.

”De sa wow och dök ner bland hjälpmedlen men kände samtidigt en frustration över hur långt de har kvar innan de får den egna hjälpmedelsverksamheten dit de vill”, säger Malin Malmjärn som är kvalitets- och utbildningsansvarig samt biträdande verksamhetschef på Sodexo Healthcare & Seniors. 

Studiebesöken i Stockholmsområdet hade satts samman av stiftelsen Spinalis vars huvudmål är att främja forskning och behandlingsutveckling inom ryggmärgsskadeområdet och som sedan 2010 har ett samarbete med Botswana. De har bland annat byggt ett center för ryggmärgsskadade i huvudstaden Gaborone. 

Suktar efter kunskap
I Botswana ansöker man om en rullstol till hälsoministeriet och så kommer den ett halvår senare. Möjligheten till service om hjälpmedlet går sönder eller behöver justeras är minimal eller i värsta fall obefintlig. 

”De suktade efter kunskap och var chockade över hur bra det fungerar i Sverige och hos oss. De ville komma igång med allt på en gång och frågade var man köper olika saker”, säger Malin.

I Botswana är det inte pengar som saknas för att personer med funktionsvariationer ska få hjälp, det handlar mer om kultur, kunskap och tillgänglighet. 

”I många länder gömmer man undan människor med någon typ av funktionsvariation. Det gjordes även i Sverige för inte så länge sedan. Det gäller att våga sig ut och förstå att med en rullstol och en duschstol klarar sig många själva och kan ta sig till skolor och jobb”, säger Malin som tidigare arbetat som arbetsterapeut.

Barnhjälpmedel i fokus
Gruppen intresserade sig särskilt för alla barnhjälpmedel. Det har skett stora framsteg i Sverige de senaste 40-50 åren. Med ett anpassat och justerbart hjälpmedel får barnen helt andra förutsättningar än tidigare.

”Det är lika häftigt varje gång man får vara med och se när ett barn får sin första rullstol och drar iväg från sina föräldrar”, säger Malin.

Glädje och frustration
Efter studiebesöket är gruppen överens om målbilden. Malin beskriver med händerna sträckta rakt över huvudet vart de vill och sänker dem sedan under bordskanten för att visa var i verkligheten de finner sig idag.

I Botswana är en av utmaningarna att komma i kontakt med medborgarna. De behöver hjälp med struktur, infrastruktur och logistik. Malins förslag är att börja i mindre skala. Hitta samarbeten med BVC, människor i byarna och jobba med förebilder. 

”Det kanske finns någon tekniker som sitter i rullstol och som kan vara en av dem som bygger upp en hub någonstans dit människor kan ta sig för att få hjälp. Man måste börja i liten skala. Det har varit en resa även i Sverige.”

Vilken hjälp och stöttning som Sodexo Hjälpmedelsservice kan bidra med framöver är oklart men dörren står öppen för den som vill fortsätta dialogen. 

Om Spinalis

Spinalis startades av Claes Hultling som är professor, läkare och samhällsdebattör. I mitten på 1980-talet dök han på en sten och blev förlamad från bröstet och ned. Sedan dess har han rest världen över för att öka kunskapen och skapa förutsättningar för andra personer med ryggmärgsskada. 

Botswana 400.jpgFrån vänster:

  • Onalenna Lekoba- Principal Health Officer (sjuksköterska)
  • Dikeledi Ndoma- chif Health officer, Rehabilitation and mental health division in public health (fysioterapeut)
  • Elisha Sebele- Thechnical Superintendent (fysioterapeut) mannen
     

Malin Malmjärn.JPG

Malin Malmjärn, kvalitets- och utbildningsansvarig samt biträdande verksamhetschef på Sodexo Healthcare & Seniors:

”Det kanske finns någon tekniker som sitter i rullstol och som kan vara en av dem som bygger upp en hub någonstans dit människor kan ta sig för att få hjälp. Man måste börja i liten skala. Det har varit en resa även i Sverige.”

Tillbaka till toppen