Full fart igen på Bergslagsmässen i Falun

27 juni 2022

Full fart igen på Bergslagsmässen i Falun

I köket på Bergslagsmässen hos Stora Enso i Falun bubblar det i grytorna igen. Det såg mörkt ut ett tag när pandemin blommade ut och det blev tvärstopp så att hela teamet fick sägas upp på grund av arbetsbrist. Men pandemin har inte bara slagit isär, den har även fört samman. I köket idag jobbar en trio vars vägar korsats tidigare. 

”Vi har ett stort förtroende från vår kund och vi som jobbar i köket nu har tänkt att vi ska bli gamla ihop”, säger Thomas Letho som har jobbat på Sodexo i 25 år. 

De första tio åren var han köksmästare på Bergslagsmässen och sedan 2015 är han platschef. Thomas tycker att pandemin varit grym. Alla inklusive han själv fick sägas upp på grund av arbetsbrist. Måltidsverksamheten på Grycksbo pappersbruk lades ned helt men med stöd från Stora Enso har Bergslagsmässen tagit sig igenom en period med betydligt färre gäster. 

”Det har varit en orolig tid. Kontraktet löpte ut och förlängdes bara med några månader i taget. Men samtidigt har vi känt kundens stöd. Vi har en bra och löpande dialog. Om de inte varit tillmötesgående med hyran hade verksamheten inte överlevt”, säger Thomas Lehto.

Ombytta roller
Ljusare tider gjorde att det för några månader sedan var dags att anställa en kock. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Det är kockbrist i stort sett hela Sverige och Falun är inget undantag. 

”Numera är det till och med svårt att få tag på dåliga kockar. Under pandemin har många bytt bransch eller sökt sig till kommunerna. Det är en trygg arbetsplats utan jobb på kvällar och helger”, säger Thomas.

Men så kom Thomas att tänka på Roger Bäck. Han har jobbat till och från på Sodexo sedan 1991 och i början av 2000-talet jobbade de tillsammans på Scanias restaurang Lokstallet i Falun. På den tiden var det Roger som var platschef och Thomas köksmästare. Idag är det tvärt om.

”Att jag har varit i Thomas sits underlättar. Jag förstår hans bitar och det finns ingen prestige oss emellan. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt.”, säger Roger Bäck.

Trivsel skapas av personerna på plats
Roger tycker att Sodexo är en bra arbetsgivare. Han har varit med och tävlat och vunnit interna kocktävlingar och jobbat med interna utbildningar i matlagningsteknik. 

”Jag tycker att det är bra att företaget använder medarbetare i de egna leden för att vidareutveckla andra. Det handlar om att ge människor kunskaper och förutsättningar att göra ett bra jobb. Men för att nå bästa möjliga trivsel handlar det i slutändan om personerna på plats”, säger Roger. 

Därför var det glädjande att sökandet efter en kallskänka också fick ett bra slut. Till en början var det lika problematiskt som att hitta en kock. Nästan alla ansökningar gick rakt ner i papperskorgen men så kom Thomas att tänka på Jenny Juvas Nyberg. Hon har nästan lika många år på Sodexo som han själv. Jenny är kallskänka i grunden men har jobbat i växeln på Stora Enso ett tag eftersom hon ville prova på något annat jobb. Hon har trivts bra men när tjänsten som kallskänka dök upp undrade Thomas om hon var intresserad. Hon sökte och på den vägen är det.

Vi brinner för service”
 Så till slut blev det riktigt bra. Förutom Thomas, Roger och Jenny jobbar ibland en person som Thomas kallar stans goaste tjej. Fyra dagar i veckan hjälper hon till med disken och det märks direkt när hon inte är på plats. 

Enligt Roger brinner hela gänget för service och de löser det mesta.

”Vi säger nästan aldrig nej. Har kunden glömt att beställa mat till en utflykt ser vi till att fixa något ändå. Det kanske inte blir precis det som de tänkt sig men vi hittar alltid på något så att de blir nöjda”, säger Roger som precis avslutat dagens städning av köket. Dags att ta helg.
 

Sodexos uppdrag hos Stora Enso i Falun

  • Måltidstjänster Bergslagsmässen
    • Huvudsakligen lunchservering
    • 100 sittplatser i restaurangen
    • Runt 170 ätande per dag
  • Bemanning av kontaktcenter
  • Lokalvård

"Vi ska bli gamla ihop."

Platschef Thomas Lehto

Köksmästare Roger Bäck

Tillbaka till toppen