Clean Bright Awards 2022: Sahar Mazooji från Sodexo är en av finalisterna

19 september 2022

Clean Bright Awards 2022: Sahar Mazooji från Sodexo är en av finalisterna

CLEAN Bright Awards är branschpriset som lyfter fram förebilder och framtidslöften inom den svenska städ och servicebranschen. En av årets vinnare kan bli Sahar Mazooji från Sodexo som är utsedd till finalist i kategorin "Årets städare". 

Sahar Mazooji har bara jobbat på Sodexo ett år men har redan visat att hon har kvaliteter som väl motiverar nomineringen till ”Årets städare” i Clean Bright Awards. Hon beskrivs som en ambitiös och snabblärd medarbetare med positiv attityd och som alltid har kunden i fokus.

Sahar Mozooji är anställd som städerska på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och tycker att det är kul att vara en av tre finalister i kategorin ”Årets städare”. Hon har lärt sig mycket och gjort stora framsteg under året på Sodexo. 

”Det är viktigt att våga utmana sig själv, lära sig och prova nya saker för att fortsätta utvecklas. Jag lär mig av mina kollegor och har gått olika internutbildningar som till exempel INSTA 800”, säger Sahar Mozooji som är född 1991 i Irak, uppvuxen i Iran och som bor i Sverige sedan tio år tillbaka.

Hon tycker att det är jätteroligt att jobba med hygien på sjukhus. 

”Rengöringsbehoven inom vården skiljer sig från andra verksamheter eftersom det handlar om patienternas hälsa och liv. En ren miljö främjar läkning samtidigt som det är en bra plats att arbeta på. Vi jobbar med patientsäkerhet och det vi gör bidrar till ett bättre samhälle.”

Nominerades av sin chef 
Det var hennes chef Dorin Andrei som nominerade henne. Han beskriver Sahar som en ambitiös medarbetare med stor utvecklingspotential. Hon är noggrann, snabblärd, bra på att lyssna, har en positiv attityd och sätter alltid kunden i fokus. 

”Jag ser min chef som en förebild. Han vill att personalen ska utvecklas i sina roller. Under året har jag haft förtroendet att lära upp ny personal. Det har varit superroligt. Jag gillar verkligen att peppa och motivera andra”, säger Sahar.

Hur blir man en bra städare?
”När man städar på sjukhus behöver man kunskaper inom hygienstädning, arbetsteknik och städrutiner. Man ska vara öppen, noggrann, nyfiken, engagerad och vilja lära sig saker. Man behöver kunskaper om olika material och rengöringsmetoder. Föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete ska vara en del av det dagliga arbetet och omfatta alla fysiska, organisatoriska och sociala arbetsförhållanden. ”

Vad är det bästa med ditt jobb?
”Man träffar hela tiden folk. Det är ett socialt jobb med mycket rörelse och stora utvecklingsmöjligheter. Jag tycker att det är roligt att jobba i sjukhusmiljö där det krävs en extra hög grad av uppmärksamhet.”

Träning som medicin
För att bli ”Årets städare” ska man inte bara vara bra på att städa, man ska även ha kunskaper om arbetsteknik för att undvika belastningsskador. 

”Det är jätteviktigt att arbeta ergonomiskt. Ett sätt är att använda maskiner på stora ytor istället för att moppa. Då sparar man på axlarna”, säger Sahar som gärna styrketränar ett par dagar i veckan för att bli starkare i musklerna. Hon ser träningen som medicin och förklarar att den ger både fysiska och mentala fördelar. 

”Regelbunden rörelse stärker musklerna som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också rörlighet och balans vilket leder till minskad risk för fallskador och benbrott. Man blir helt enkelt starkare och piggare”.

Den 15 november äger Clean Bright Awards rum och vinnarna koras under branschmässan Clean & Facility på Kistamässan i Stockholm. Vi håller tummarna och önskar Sahar stort lycka till!


Bild från tidningen Rent

Om Årets städare

Utmärkelsen Årets städare ska tilldelas en städare som är flexibel, tar egna initiativ och som snabbt kan lösa problem med allt från smittspridning till golvvård.

Årets städare är en person som har kunskap om olika rengöringstekniker, hur man hanterar städmaskiner samt om olika material och rengöringsprodukter.

Dessutom ska städaren ha kunskap om bra arbetsteknik för att undvika belastningsskador.

Motiveringen

"Alla kan inte städa på sjukhus men just Sahar Mazooji har visat att det går att lära sig mycket på väldigt kort tid med rätt vilja och engagemang. På knappt ett år har Sahar Mazooji lyckats lära sig ett så stort arbetsställe som Vrinnevisjukhuset med komplexa städmetoder och arbetsflöden som alltid ska vara godkända av Vårdhygien.

Sahar har klarat utbildningar med gott resultat och trots utan tidigare erfarenhet av sjukhusstäd lärde hon sig så pass mycket för att kunna introducera nya medarbetare i verksamheten efter bara något halvt år hos oss. Det finns knappt något städområde som Sahar inte klarar av och hon är en fena även på att städa på operationsavdelningar och utföra specifika patientnära tjänster.

Sahar vill utvecklas och säger aldrig nej till några arbetsuppgifter. Alltid med leende på läpparna, positiv attityd, glimten i ögat och stark vilja att hjälpa andra. Sahar är en sann ambassadör för städbranschen och för sjukhusstäd – en självklar kandidat för Årets Städare."

Tillbaka till toppen