Stop Hunger gör gott genom flera samarbeten i Gävle

10 juni 2021

Stop Hunger gör gott genom flera samarbeten i Gävle

När andra blundar öppnar samhällets hjältar ögonen.

I Gävle finns personer som får filmvärldens hjältar att framstå som mediokra. En riktig hjälte ser utsatta människors behov och kliver in där samhället brister. Men ensam är inte stark. Det är genom samarbete som Sodexo, Gävle kommun, Matakuten och Verdandi har möjlighet att mätta fler hungriga magar.

Sedan 2010 har Sodexo i Gävle ett regelbundet samarbete med Verdandi och sedan två år tillbaka även med Matakuten som numera också räknar Sodexo till en av sina officiella partners.

Mona Jonsson är biträdande platschef på Sodexos storkök i Gävle och den som håller i trådarna runt Stop Hunger-aktiviteterna på plats. Trots att det är långt till jul är det svårt att inte börja med att berätta om Verdandis alternativa julfirande. Det var där som det nu elvaåriga samarbetet startade. Varje julafton och juldag öppnar Verdandi dörrarna för människor som lever i någon slags utsatthet eller som bara vill ha en stunds gemenskap. Sodexo bjuder på maten och kommunen ställer upp med lämplig lokal. Genom åren har antalet gäster ökat från 100 till 800 året innan pandemin.

Alternativ jultradition
För Mona Jonsson är administrationen kring julfirandet inte bara en betald arbetsuppgift. Sedan många år tillbaka är både hon och resten av familjen med som volontärer. 

”Min man brukar stå i disken medan barnen och jag fyller på med mat och pratar med gästerna. Våra barn har varit med och volontärat på julafton i tio år och tycker att corona-året 2020 utan Verdandi var den tråkigaste julen som de kan minnas”, berättar Mona.

Julen 2020 blev det av förklarliga skäl ingen gemenskap, men mat blev det. I Sodexos storkök på Sätrahöjden packade medarbetarna 250 jultallrikar för avhämtning.

”Första året fanns det kollegor som undrade om vi verkligen skulle skänka så mycket mat. Numera är alla med och packar och det finns ett engagemang och en stolthet över att jobba på Sodexo. Jag uppmanar de som inte vill jobba som volontärer att bara svänga förbi för att umgås en stund med gästerna”, säger Mona.

Hjälp till självhjälp
Birgitta Öberg är verksamhetsledare på Verdandi och en av Gävles hjältar. Hon arbetar ideellt och till sin hjälp har hon två anställda och tre volontärer. Verdandi har en kamratstödjande verksamhet som bygger på hjälp till självhjälp. Det finns ett stort behov av mat men många behöver också hjälp med att komma i kontakt med kommunen och andra samhällsfunktioner. Birgitta berättar att hon hämtar mat från Sodexo varje tisdag.

”I vanliga fall kommer folk till oss men på grund av pandemin åker vi runt och levererar maten. Den här veckan blev det 20 matlådor och 20 efterrätter som delades ut enligt en prioriteringslista”, säger Birgitta Öberg. 

Hon uppskattar när någon ”skvallrar” om en medmänniskas behov av stöd och hjälp. Birgitta vet hur hon ska närma sig en person utan att den känner sig påhoppad. 

”Vi fick tips om en kvinna som var 165 cm lång och vägde och 45 kilo. Vi satte henne på prioriteringslistan och såg till att hon fick kontakt med kommunen. Efter en och en halv månad har det blivit ordning på henne och hon har en egen matbeställning från Sodexo genom kommunen”, säger Birgitta och berättar att det inte är helt ovanligt med kvinnor i 75–85-års åldern som inte får tillräckligt med mat, trots att de har hemtjänst. 

Den senaste tiden har hon mött cancerpatienter som inte vågar gå ut och handla, fattigpensionärer som dragit på sig skulder tidigare i livet och som hamnat hos Kronofogden och människor som försöker komma tillbaka från missbruk. Hon möter även unga svenska mammor med barn som blivit arbetslösa och där socialbidraget inte täcker barnens behov. Ibland ringer de för att höra om hon har några matlådor att skänka. 

”Jag är en ny människa”
Hos Sodexos andra samarbetspartner i Gävle heter samhällshjälten Lars Wennman. 2016 drog han i gång Matakuten med visionen att bekämpa hunger genom att ta hand om överbliven mat. Numera har han fyra anställda och varje månad samlar Matakuten in 13-15 ton mat till behövande. 

Lars har sett de utsattas liv både inifrån och utifrån. För många år sedan var han drogmissbrukare. En polis dömde ut honom som ett hopplöst fall eftersom har var en fullständig drogromantiker som inte ville ha någon hjälp. Men våren 1991 kom han på andra tankar och skrev till slut in sig på ett kristet behandlingshem i Småland. Sedan dess har han inte druckit ens en lättöl och det är heller inget han saknar.

”Jag ser mig inte som en nykter narkoman, jag är en helt ny människa med en längtan efter att hjälpa andra människor”, säger Lars Wennman.

Lars är kristen och resan fram till det som idag är Matakuten började med en bön där han fick en stark upplevelse av att han skulle få bröd. Dagen efter ringer en kvinna från en livsmedelsbutik som visste att han jobbat med att hjälpa boenden i utsatta områden och frågade om han ville ha överblivet bröd.

”Jag tänkte att jag bad om bröd och nu sitter jag med hela bilen proppfull med fint bröd på väg till ett av Gävles bostadsområden”.

Han körde in bilen på gården mellan de stora husen och ropade ”BRÖD” med hög stämma. Tio minuter senare stod det människor från världens alla hörn runt bilen. I området finns människor som han visste inte har mat på bordet och barn som inte får någon frukost.

”En kvinna frågade vad det kostar och jag förklarade att det är gratis. Hon började gråta av tacksamhet och i den sekunden bestämde jag mig för att aldrig ta betalt för det jag delar ut.”

Vårdpersonalen grät av lycka 
Matakutens samarbete med Sodexo började med skafferivaror som bröd, pasta och socker med kort datum men har under pandemin utvecklats till matlådor som gymnasieelever med hemundervisning inte hämtat ut. Några av dem har delats ut till sjukvårdspersonal på Gävle sjukhus. När vännen Anders ringde och berättade hur hans dotter och hennes kollegor på intensivvårdsavdelningen slet i 12-timmars pass satt han i bilen med 400 överblivna matlådor.

”Jag åkte direkt till sjukhuset och möttes av sjuksystrar som var helt slutarbetade och tänkte att hur ska de orka laga mat när de kommer hem? De grät av tacksamhet när jag delade ut matlådorna”, 
säger Lars med gråten i halsen. Han har svårt att i ord beskriva sin upplevelse av mötet med den sjukvårdspersonal som gjort stora uppoffringar under så lång tid för att rädda oss andra. 

Krisen har förbättrat samarbetet
Matlådor som inte hämtas ut av gymnasieeleverna hanteras av Sodexo men skänks egentligen av kommunen. 

”När jag fick höra hur mycket mat som blev över var min första spontana tanke att skänka till Matakuten eftersom jag visste att Sodexo redan hade ett etablerat samarbete med dem”, säger Charlotte Franzén, biträdande verksamhetschef för grundskolorna i Gävle kommun.

Charlotte arbetar främst med strategiska frågor för grundskolor och gymnasium. Normalt sett upptar måltidsfrågorna en väldigt liten del av hennes arbetstid men det senaste året är det mycket som varit allt annat än normalt. När pandemin slog till i mars 2020 och gymnasieskolorna plötsligt skulle stängas blev det kaos och hennes arbete blev i allra högsta grad operativt. Hur gör vi med skolluncherna? Kan vi ge eleverna lunchkuponger till restauranger på stan? 

”Först avbeställde vi all mat till gymnasieeleverna men det tyckte inte utbildningsnämnden var en bra idé. Eftersom vi redan hade en mötesgrupp med Sodexo tog vi upp frågan om en måltidslösning där. Vi enades om att eleverna skulle få hämta lunchlådor vid en lastbil vissa tider. Första dagen var jag själv med och delade ut matlådorna och såg hur mycket mat som blev över”, säger Charlotte. 

Under året har kalibreringen av matlådor blivit bättre men så sent som i april skänktes runt 800 matlådor till Matakuten. 

Även om pandemiåret varit utmanande och jobbigt på många sätt tycker Charlotte att det finns positiva saker att ta med sig i framtiden. 

”Under pandemin hamnade vi i ett krisläge och det är då man upptäcker vilka krafter som finns när alla ställer upp och säger ’vi kör’. Man bygger en annan relation till människorna på företaget när man står och delar ut matlådor tillsammans”, säger Charlotte.

Ny syn på Sodexo
Lars Wennman på Matakuten har fått en ny syn på Sodexo under pandemin. 

”Tidigare tänkte jag på Sodexo som ett skolköksföretag med inte så hög matkvalitet, men den bilden stämmer inte alls. Maten är utmärkt och jag vill gärna utveckla samarbetet för att kunna hjälpa ännu fler människor”, säger Lars.

Han är fast besluten om att så länge det finns matsvinn och magar att mätta kommer Matakuten fortsätta sitt jobb. Och så länge det finns kommuner och företag som vill hjälpa till finns möjligheten att tillsammans bidra till ett bättre samhälle. 

Video: Stop Hunger i Sodexo

Sodexos verksamhet i Gävle i siffror

  • 10 000 portioner per dag lagas i storköket på Sätrahöjden och skickas till 23 mottagningskök på skolor och 32 mottagningskök på förskolor
  • 13 skolor har tillagningskök med egen kock
  • 5 400 matlådor per vecka lagas till äldreomsorgen 
  • 240 patientmåltider per vecka lagas till Tierps sjukhus 
  • Catering till evenemang och fester
  • Försäljning av matlådor till privatkunder

Verdandi

Verdandi är partipolitiskt och religiöst obundna och kämpar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och missbruk. Verdandi arbetar med bland annat opinionsbildning och kamratstöd. Ett av de prioriterade områdena är att arbeta mot fattigdom.

Birgitta Öberg, Verdandi

Matakuten

Matakuten är en ideell förening som fått flera miljöpriser för sitt arbete. Det senaste året hämtades runt 200 ton överbliven mat från butiker och restauranger. Maten packas om i kassar och delas ut kostnadsfritt till behövande. Under 2020 delade Matakuten ut ca 25 000 matkassar. Sedan pandemins start har ca 8 000 matlådor från Sodexo och kommunen hämtats och delats ut.

Lars Wennman, Matakuten

Stop Hunger i Gävle

Januari-april 2021 skänktes drygt 8 000 portioner mat till Matakuten och Verdandi. 

Den här typen av stöd till utsatta människor genom samarbeten med lokala verksamheter hör till Stop Hunger, ett globalt ideellt nätverk som på ett hållbart sätt kämpar för en hungerfri värld. Stop Hunger bildades av Sodexomedarbetare 1996.

Läs mer om Stop Hunger >

Tillbaka till toppen